Szelíd nevelés – teljes módszer sajátosságai:

 • Önismeret szintű, buddhista szemléletű, holisztikus egészség központú, tudatos nevelés, amelyben mi magunk és környezetünk is kiegyensúlyozott marad.
 • A szülőség stabilizálása, az önfejlesztés fontossága, a gyerekek szellemi fejlődésének támogatásával.
 • A szülői lelket támogató teljes módszer, amely megmutatja, hogyan légy nyugodtabb és boldogabb szülő.
 • A módszer megtanít arra, amit tudnunk kell a stresszkezelésről és arról, hogyan toljuk ki a tűréshatárunkat, egy-egy embertpróbáló családi helyzetben.
 • Együttérző, a szülőt és gyerekeket megfelelően támogató módszer.
 • Sajátossága, hogy megmutatja, hogyan nevelhetünk erős, belső tatással rendelkező gyerekeket. S hogyan erősítsük a gyerekekben az optimizmust, a kötődést és a magabiztosságot.
 • Minden gyerek különböző. Ha az egyéni fejlődésekre fókuszálunk, sokkal nagyobb hatékonysággal tudunk nevelni, fejleszteni.  A szelíd nevelés keretet biztosít az egyéni megoldásokhoz.
 • Stabil támasz lehet mindazoknak, akik jobban szeretnék érteni a gyerekek érzelmi reakcióit.

Mélyebben:

Egy kicsi gyermek még nem ura az érzéseinek. Náluk erősebb a késztetés a pillanatnyi öröm megtartására. Ha ezt megértjük, átérezzük, türelmesebben tudjuk kezelni a váratlan reakcióikat is. Ha érzéseinknek és az ők érzéseiknek is jobban tudatában vagyunk – legyen szó örömről, vagy dühről – könnyebben el tudjuk dönteni, hogyan reagáljunk a saját és akár a gyermekeink érzelmeire is.  

A gyermeknevelést ezernyi akadály kísérheti. Az egyik ilyen, legerősebb akadály, a kétely, az önmagunkkal szembeni elvárások görcsössége. Ennek egyik legjobb ellenszere, ha nemcsak másokkal, hanem magunkkal szemben is szelíden bánunk. Így teremthető meg legkönnyebben a belső béke, a harmónia és egyensúly.

Kinek ajánlom a Szelíd nevelés módszerének elsajátítását?

 • Azoknak a szülőknek, akik mostanában indulnak el a gyereknevelés útján.
 • Ez a módszer elsősorban a gyereknevelés első éveiből hoz példákat, mivel a szülőknek ebben az időszakban van a legnagyobb szükségük új módszerekre.
 • A nevelés változó kihívásai miatt is elengedhetetlen, hogy a nevelési folyamatokban teljes személyiségünkkel jelen legyünk és a gyerekek szükségleteinek megfelelő pszichés támogatást nyújtsuk. Ezért fontos, hogy kellő önismerettel rendelkezzünk.
 • A buddhizmus tudatos szemlélete, segítséget nyújthat nem csak az önismeret terén, de a gyereknevelésben is.

Hogyan segíthet nekünk szülőknek a szelíd nevelés gyakorlata?

Segít krízishelyzetben nyugodtnak maradni. Gyerekeinkkel és másokkal isjó kapcsolatot ápolni. Türelmesnek lenni. Távolabbról szemlélni a dolgokat.

A módszer segít, hogy a maga valójában éljük meg az életünket.

Amikor tudatosan jelen vagyunk, látjuk, hogy merre haladnak a gondolataink, nem csupán sodródunk velük. Ha érzéseinknek is jobban tudatában vagyunk, legyen szó örömről, szomorúságról, elégedettségről vagy dühről, könnyebb eldöntenünk, hogy reagáljunk ezekre az érzelmekre vagy sem. A tudatosság és a jelenlét a buddhista filozófiai rendszer része. Az az állapot, amit a buddhista szemlélettel elérhetünk, minden szülőnek előnyévé vélik, vallási meggyőződéstől függetlenül.

A szelíd nevelés módszerét alkalmazva, nem kell felforgatnod az egész életedet. Egyszerű útmutatók segítenek, hogy hogyan tudd a nehéz helyzeteket a megfelelő eszközökkel kezelni, hogy a lehető leggyorsabban helyre tudd hozni, a kibillentség állapotát. A módszer által ajánlott szokások és gyakorlatok segítenek, hogy általánosságban is boldogabb és kreatívabb emberré válj, aki az élet minden területét kontroll alatt tudja tartani.

Minden ember rendelkezik azzal a belső erővel, amely tudással képessé válna arra, hogy teljesen egészséges maradjon. Minden, ami mélyen belül történik, megjelenik fizikai és mentális szinteken is. Ha odafigyelünk fizikai létezésünkre, tudatában leszünk az összes tettünknek és érzéseinknek. A holisztikus egészség nem más, mint saját testi és lelki egészségünk megőrzése.

Ha kérdésed van, írj a bodor.eme@gmail.com email címre.

Vagy hívj a következő telefonszámon: 06303733277

De megtalálsz a Facebookon vagy az Instagramon is:

Facebook: @holddalalvo
Instagram: @holddalalvo

Részletesebben itt olvashatsz rólam.