Iskolaválasztás és az EQ-fejlesztő mesék

Amikor a pályámat kezdtem, az első főnököm úgy indított utamra, hogy az egész “csak” bohóckodás. Mi tanítók, minden nap, reggeltől estig bohóckodunk. A humor a legfontosabb eszköz ahhoz, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolai környezetben. Igyekeztem hát ehhez tartani magam. Felnéztem rá, mert az évek alatt egy kiváló iskolát formált és alakított, a kor szellemének megfelelően. Sajnos azóta már nincs közöttünk.

Pályakezdőként, az első munkahelyemen először napközis nevelőként segítettem a kicsik cseperedését, emellett a műveltségterületemet, az informatikát tanítottam. Ez az iskola napközis iskolatípusba tartozott, így a délelőtti tanulás és a délutáni szabadidő jobban elvált egymástól. Pályakezdőként a napközis nevelői státusz nagyon jó alapot adott, mert különféle nevelési helyzeteket kellett megoldanom.

Tanítóként a második munkahelyemen tudtam igazán hasznosítani a főiskolán tanult, különböző tárgyakhoz kapcsolódó módszertant. Ez az intézmény már iskolaotthonos formában működött. Itt már nem csak nevelői, hanem tanító munkát is elláttam. Ebben a formában, az osztályban tanító páros osztozik a tanórákon és a szabadidőn, vagyis szinte azonos a felelősség.

Mivel férjemmel Budapestről, Székesfehérvárra költöztünk, így új munkahelyet kellett keresnem. Szerencsére hamar meg is találtam. Az állásinterjún a legszimpatikusabb az volt, hogy kívülről betéve tudták az önéletrajzomat. A beszélgetés során úgy éreztem, hogy a pedagógiai elvek is hasonlóak az enyémhez és mivel a szimpátia kölcsönösnek mutatkozott, az új tanévet már itt kezdhettem.

Az a bizonyos bűvös mesebeli harmadik, a székesfehérvári István Király Általános Iskola

Egy szimpatikus iskola

Ha az első iskolámnál a vidámságot és a humort, a harmadiknál a mesebeli hangulatot említeném. Amikor belépünk, az iskola falai tele vannak rajzokkal és a legjellegzetesebb oktatási módszerek is először itt tükröződnek vissza. Az iskola életét hatalmas és színes, ahogy említettem mesebeli rajzok mutatják be, ami a gyerekek és a pedagógusok közös munkája.

A nevelési elveket tekintve, az iskola az idei tanévben az érzelmi intelligencia fejlesztését is be akarja vonni a pedagógiájába. Ezt a pedagógiát megalapozva, alig egy hete Dr. Kádár Annamáriát láttuk vendégül. Az a tény, hogy a pszichológus ellátogat hozzánk,  nagy örömmel töltött el, hisz a gyerekeknek gyakran olvasom a pszichológus által írt EQ-fejlesztő meséket. A mesék, a mese-regények, a gyerekversek, de a kamaszoknak írott irodalom, kezdetektől mankót nyújtanak számomra az anyanyelv tanítása és a különböző nevelési helyzetekben is. Ahogy azt a bemutatkozásomban is említem, az utóbbi időben szenvedélyesen kutatom a kortárs irodalom és az olvasóvá nevelés kapcsolatát, annak pszichológiai hatásait, spontán személyiség formáló hatását. Ezért örültem a találkozásnak.

Dr. Kádár Annamária (Fotó: Horváth Reni)

Dr. Kádár Annamária (Fotó: Horváth Reni)

Kádár Annamária a gyereknevelés kapcsán, pontosan arra a vidámságra és derűre ösztönöz, amit jó tanácsként életem első tanítási napja előtt kaptam. A kényes nevelési szituációkban mindig kéznél van a humor – ahogy ő fogalmaz – próbáljuk elővenni a játékos gyermeki énünket és szemléljük fordított perspektívában a gyerekekkel eltöltött időt.

A köles kincse

Holddal alvó
Napjainkban ismét kezdjük felfedezni elfeledett alapanyagainkat, ételeinket. Ilyen a köles is. Ismerd meg mi mindenre jó ősi növényünk, illetve milyen hiedelmek fűződnek hozzá.
 A reform étkezés egyre széleskörűbb elterjedésével, illetve különböző, a hagyományostól eltérő táplálkozási formák, mint például a vegetáriánus, vagy bio táplálkozás népszerűsödésével és elterjedésével, ismét előtérbe kerülnek értékes gabonáink, mint például a sokarcú köles is.

Egy kis történelem

A honfoglalás idején, még a legmagasabb társadalmi réteghez tartozók asztalán is főszerepet kaptak a kölesből készített ételek. Attila, a hun király is köleskásával kínálta vendégeit.

Érdekesség, hogy a 17. század közepétől jelent meg – és már az úri szakácskönyvekben is említik – először kölessel töltött káposztalevél. Népszerűségét a kukorica és a kenyérgabonák elterjedéséig őrizte meg, aztán fokozatosan háttérbe szorult nem csak a magyar konyhákban, de más Európai gasztronómiákban is.

Később Európában a kölest, a szegények ételének nevezték, lenézték az ezt fogyasztó családokat. Kevesen gondolnánk azt is, hogy manapság is, a Föld népességének 1/3 részének alapélelme a köles.

Hiedelmek, mesék, mítoszok

A kölesben rejlő tápláló erőre számtalan hiedelem, népszokás és mese története utal. Egyes vidékeken a termékenység szimbólumával, a kölessel hintik meg a jegyeseket. Egy ősi germán mítosz is arról tesz említést, hogy Holda, a szerelem és termékenység istennője, Köleshegyen lakott. De ott van Grimm egyik meséje is, melyben a szegény asszony ajándékba kapott fazeka addig főzi a köleskását, míg megálljt nem parancsolnak neki.

Élettani hatása

Táplálkozás-élettani szempontból, beltartalmi értékei okán, érdemes beiktatni étrendünkbe, hisz része lehet az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásunknak. Az egészségre gyakorolt hatása széleskörű. Egyes kutatások szerint, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású lehet, késlelteti az öregedési folyamatokat.

A köles kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, foszforban, kénben és nem elhanyagolható többek között vas-, magnézium-, cink- és kálium tartalma sem. Gazdag ásványi anyag tartalmából következtethetünk, fogyasztása nagyszerű immunerősítő hatással bír. A kölesben gazdag étrend mellett a gyulladásos állapotok is jobban és gyorsabban gyógyulnak. Az idegrendszerre gyakorolt előnyös hatása pedig a B-vitamin tartalmának köszönhető. Értékes tápanyagforrásai alapján, a terhesség ideje alatt is ajánlott fogyasztani, illetve kisgyerekeknek, kamaszoknak az optimális fejlődés, növekedés miatt, kimondottan ajánlott.

Az egészséges emésztés és a köles

A köles diétás rostokat, cellulózt, lignint, vízoldékony rostokat és pektint tartalmaz, amely anyagok elősegítik a normál bélműködés helyreállítását. A köles lúgosító hatású, rendszeres fogyasztása elősegíti a kiegyensúlyozott sav-bázis egyensúly megtartását.

Testsúlycsökkentő és karbantartó programoknál, főként a vízben oldódó rostanyagoknak van jelentős szerepük, mivel fokozzák a teltségérzetet. Cukorbetegség esetén abban van jelentős szerepe, hogy a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős vércukorszint emelkedés nem alakul ki. Egyes kutatások szerint a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

A szépség titka és a köles

Héjában és héja alatt jelentős B-vitamin forrás található, míg csírájában E-vitamin rejtőzködik, kovasav tartalma pedig segíti a kötőszövetek szilárdságának megtartását. Szépítő gabonának is nevezhetnénk, hisz fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, fogyasztása szép arcbőrt eredményez, öregedéskésleltető hatású. Kutatások szerint, az úgynevezett diffúz hajhullás ellenszere, ugyanis kiderült, hogy a köles rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami segít a probléma megszüntetésében.

A konyhában

Sokoldalúan elkészíthető gabona, pedig az emberek többségének csupán csak a köleskása jut róla eszébe. Nagyszerűen lehet vele gazdagítani az egészséges, gyors és költségkímélő ételek listáját. Legegyszerűbb felhasználási módja, mikor köretként alkalmazzák, de kiváló sós és édes ételek is készíthetők belőle. Elkészítése előtt finom szűrőben gondosan át kell mosni, illetve fontos az is, hogy vegyszermentes ellenőrzött minőséget vásároljunk.

A köles fűszerei: gyömbér, bazsalikom, koriander, majoránna, édes változatokhoz pedig nagyon jól illik a kókusz, méz, mák és különböző aszalt gyümölcsök.

Fogyasszuk rendszeresen a kölest és bizony itt az ideje, hogy az elfelejtett, jótékony gabonáinkat is újra felfedezzük.

(Ez a cikkem megjelent a Bien.hu oldalán is.)

Categories: Konyha Tags: Címke: , , ,

Így használhatod fel a kurkumát

Nemcsak a gasztronómiában, de a szépségápolásban és betegségek kezelésében is valóságos csodaszer ez az élénksárga fűszer. Ismerd meg a kurkuma felhasználási módjait!
A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerű szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori, hogy textilt festenek vagy szentképeket színeznek vele.

A konyhában

Fűszerként egyedi aromája és színe miatt kedvelt. A kurkuma, a curry fűszerkeverék és a Worchester-szószelengedhetetlen alkotóeleme. Kellemes szint és ízt kölcsönöz a rizsnek, színt varázsol a levesnek, megfesti a palacsintát. Kiválóan helyettesíti a sáfrányt. Az indiai konyha elengedhetetlen fűszere, régen pedig a jómód jelképe volt. Remekül illik halételekhez, de bab és lencse mellett ízesítőként is megállja a helyét. A kurkuma használata a legegyszerűbb megoldás, hogy indiai ízeket csempésszünk ételeinkbe.

Íme a leggyakrabban használt curry fűszerkeverék összetevői, amit legjobb frissen, saját kezűleg készíteni:

-kurkuma
-koriander
-fekete bors
-gyömbér
-cayenne bors
-fahéj

Esetenként köményt, kardamomot vagy szegfűszeget is használnak a keverék készítésekor.

Élettani hatása

A kurkumát régóta használják nem csak fűszerként, hanem mint mágikus gyógynövényt is.

1. A benne lévő kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabadgyök- molekulák ellen amelyek sejtkárosodást okoznak.

2. A kurkumakivonat néhány éve felkeltette a kutatók figyelmét is. A tudományos érdeklődés középpontjában jelenleg a kurkuma gyógyításban pozitív eredményei állnak: egyes kutatási eredmények bizonyítják gyaníthatóan rákmegelőző hatását, főként a vastagbél és szájrák esetében. Ma már kísérő rákterápiában a kurkuma az elsők között szerepel.

3. Gyulladásgátló tulajdonsága is ismert, például a máj védelmezőjeként, méregtelenítőként használják. Kísérletek szerint heveny gyulladásos esetekben is jelentős javulást eredményez. Indiában bőrön is alkalmazzák, mert fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és ízületekre, különösen a váll, térd és könyök ízületeinek gyulladáscsökkentésére.

4. Koleszterinszint csökkentő és véralvadásgátló hatású, így érelmeszesedés ellen is javasolt , megakadályozza a vérrög képződést, a trombózis kialakulását.

5. Különböző vizsgálatok szerint cukorbetegeknél is pozitív eredményeket mutat. Sok egészségtudatos ember használja az immunrendszer erősítése céljából a kurkumin készítményeket, hisz nagyszerű ellenszere a fertőző betegségeknek, vírusoknak. Egy biztos, a kurkumin biztonságos és természetes kiegészítője lehet a nyugati orvoslás terápiáinak. Az elhízás ellenszereként is emlegetik, hisz kutatások szerint képes elfojtani a zsírsejtek növekedését, tehát jól jöhet a fogyókúrában is.

6. A kurkuma az ájurvédikus gyógyításban az egyik leggyakrabban használt gyógyhatású szer. Energiát ad és tisztító hatást tulajdonítanak neki. Az ájurvéda alkalmazza fájdalmas és túl erős menstruáció esetén is, illetve az anyatej-kiválasztás fokozására. Rekedt, megerőltetett hang jótékony gyógyszere. Kitűnő bőrápolószer, mindenekelőtt belsőleg alkalmazva, de külsőleg szépítőszerként, sugárzó és szép bőrt eredményez.

A szépség titka, kurkuma

Már az ősi feljegyzések is megemlítik a kurkuma csodálatos szépítő hatását. Több mitológiai elbeszélés isregeneráló és fiatalító tulajdonságáról számol be. Napjainkban a kozmetikai ipar is felfedezte a természetes szépítőket, így a kurkumát is. Egyre nagyobb az igény a természetes, natúr kozmetikumok iránt. A kurkumát már arckrémekben, arcpakolásokban és arcradírokban főbb összetevőként emlegetik.

A legújabb kutatások szerint a kurkuma nem csak kiváló antioxidáns, de növeli a fényvédő krémek hatékonyságát, sőt ránctalanító hatással is bír. Az ájurvédikus kozmetikumok szantálporral keverve használják még a kurkumát bőrtápláló krémek alapanyagaként, egyes betegségek ellen maszkként.

Bioboltok polcain, hajfestő és hajszínező készítmények növényi alapanyagaként felsorolva is megtalálhatjuk a kamilla és a henna mellett, a kurkumát is.

(Ez a cikkem megjelent a Bien.hu oldalán is.)

Categories: Konyha Tags: Címke: , , ,

8+2 inspiráló gyerekkönyv, amelynek szereplői most mennek iskolába

Holddal alvó

8 könyv a sulikezdésre, +2 a sulis időkre. Az itt ajánlott könyveket talán ismered is már gyerekkorodból. Egy biztos, újra átélni azt, hogy milyen az iskolapadot koptatni – mert hogy ez történik az első napokban, mikor gyermekünk először lépi át az iskola kapuit – izgalmas dolog. Ezt a pillanatot ragadják meg ezen könyvek szerzői is. A másik két könyvet amit ajánlok, már akkor vegyétek elő, amikor nagy szükség van a humor feszültségoldó szerepére. 

Miklya Luzsányi Mónika: Zoknimanó és a sulicsoda Az iskola egy csodadolog! Főleg, ha az embert Harmat Viola tanító néni tanítja. Ezért várja már Soma is az iskolát. És várja már Mikula, a zoknimanó is, mert nagyon szeretne megtanulni olvasni.

Holddal alvó
 Amber Stewart: Tacsipacsi iskolába megy Tacsipacsi nagyon vágyott az iskolába! Ám, amikor elérkezett az első nap, a kiskacsa hirtelen elbizonytalanodott: tényleg olyan jó hely az iskola? Érthető – iskolássá válni nagyon nagy lépés! A kedves kis történetben a kiskacsa egyre nyugodtabbá és vidámabbá válik ezen a bizonyos első napon. Megnyugtatja az iskola derűs légköre, és az, hogy a táskájából sorra kerülnek elő a bizonyítékok: a mamája itt is vele van, a mama szeretete mindenhová elkíséri.
Holddal alvó
Érsek Rózsa: Első nap az iskolában A szerző aktív pedagógus, aki saját tapasztalatait felhasználva állította össze ezt a könyvet, hogy megkönnyítse a gyermekek beilleszkedését az iskolai környezetbe. Paulovkin Boglárka bájos illusztrációi az iskolakezdés legfontosabb pillanatait mutatja be, alkalmat adva arra, hogy a gyerekek és szülők közösen beszélgetve készüljenek erre a fontos eseményre. Az Első nap az iskolában játékos formában járul hozzá ahhoz, hogy szorongás és félelem helyett gyermekeink boldogan és örömmel menjenek iskolába, ami a sikeres és eredményes tanulás egyik legfontosabb feltétele.
Holddal alvó
Jean-Philippe Arrou-Vignod: Liza és Micsoda az iskolában Liza iskolás lesz, de Micsoda nélkül egy tapodtat sem mozdul. Igy elrejti Micsodát az iskolatáskájába a füzetek, balettcipő, félig megrágott cukorkák közé. Micsoda nem sokáig lapul a táskában. A korábbi epizódokból megszokott kalandos, szórakoztató történet különleges rajzos stílusban.
Holddal alvó
Harry Horse: Kisnyuszi suliba megy  Kisnyuszi nagyon izgatott. Elérkezett ugyanis az a nap, amikor iskolába megy. Megfésüli játék lova sörényét, szalagot köt rá, és ketten együtt nekiindulnak a nagy útnak…
Holddal alvó
Liane Schneider: Bori iskolába megy Végre elérkezett a nap: Bori iskolába megy! De míg egy óvodásból igazi iskolás lesz, még annyi izgalmas dolog vár rá, és rengeteg új holmira is szüksége van. Vajon teljesül Bori minden vágya? Kitől fog iskolatáskát kapni? Egy osztályba fognak járni Julcsival? Te mit gondolsz?
Holddal alvó
Janikovszky Éva. Már iskolás vagyok! Micsoda boldogság és dicsőség az első iskolatáska! Dani is büszke örömmel indul iskolába, ahol a lelkesedése lohad ugyan, de érdeklődése nőttön-nő. A felnőttek kérdésére, hogy jó-e iskolába járni, Dani nem tud válaszolni. Van amikor jó, s van, amikor rossz. Janikovszky Éva játékosan megírt könyvét Réber László elragadó, színes illusztrációival kisiskolásoknak és szüleiknek ajánljuk.
Holddal alvó
Bodó Béla: Brumi az iskolában Brumi életében eljött a nagy pillanat: a kis medvebocsból immár iskolás nagymackó lett. A népszerű Brumi-sorozat hőse ebben a kötetben első osztályos élményeiről számol be. Bár Brumi és új barátai, köztük Dagi, Panasz Muki, Pulykapipi és Jócsont az iskolában nem tanulnak mézevést, málnaszedést vagy mogyoróropogtatást, de azért nagyon jól érzik magukat. Rengeteg új, izgalmas dolgot tanulnak, és megannyi kalandba keverednek.
Holddal alvó
René Goscinny – Jean-Jacques Sempé: A kis Nicolas kiadatlan kalandjai 2. Egy kisiskolás fiú elbeszélése iskolai és egyéb kalandjairól. A híres-neves kisdiák és barátai újabb üde, derűs és olykor megindító történetei alkotják A kis Nicolas kiadatlan kalandjai második kötetét. A 45 történetben a zseniális humorista szerzők váratlanabbnál váratlanabb helyzetekbe repítik hőseiket. A varázslatos világban a gyerekek éles szemmel, egy kicsit kajánul, de mindig szeretettel néznek a nagyokra, a felnőttek pedig éretlen módon intézik művien valóságos ügyes-bajos dolgaikat.
Holddal alvó
Sara Pennypacker: Klementin Gördülékeny, könnyed, vidám olvasmány azon olvasóknak, akik csak nemrég ismerkedtek meg a betűkkel. Ideális választás. Klementinnek nincs valami jó hete. – Hétfőn leküldik az igazgatói irodába, mert lenyírta Margaret haját. – Kedden Margaret anyukája legszívesebben megfojtaná. – Szerdán. mehet megint az igazgatói irodába. – Csütörtökön Margaret nem áll vele szóba. Soha többé. – Pénteken nem ízlik a reggeli, de ez még semmi. – Szombaton már a mamája is haragszik rá. – Na jó. Egy szóval: Klementinnek katasztrofális hete van. Egy új sorozat kezdő olvasóknak. Vidám történet egy kisiskolás kislányról, nagy betűkkel, humorral, úgy megírva, hogy a gyerekek kedvet kapjanak a folytatáshoz és az olvasáshoz is.

A meditáció első lépései

Holddal alvó

A meditáció gyakorlása lehetővé teszi, hogy igazán megismerjük önmagunkat, hogy jobban megértsük életünk egyes szakaszait, és hogy a miértekre választ kapjunk. Az önismeret útja ez, mely új távlatokat nyithat az életünk során egy más perspektívát nyújtva.

Mi a cél?

A meditációkor arra törekszünk, hogy jobban megértsük kik vagyunk tulajdonképpen. A meditáció célja, hogy megismerjük önmagunkat, fejlesszük tudatosságunkat, hogy mélyebben megtapasztalhassuk életünk minden szakaszát, azt teljesebbé, gazdagabbá téve.

Testi és szellemi felüdülés

A meditáció egyesíti a testet és a lelket. Megtanít pihenni, háborgó gondolatainkat csitítani, módszereivel lelki békét ad. Csökkenti a stresszt és a szorongást.

A relaxált állapot különösen jó hatással van a szívműködésre, szabályozza a pulzust, a tudatosabb testtartás és légzés pedig energiát ad a mindennapokban. A gyakorlás fejleszti a koncentrációs képességet is.

Az ideális környezet

A meditációhoz a legjobb választás a csendes környezet. Keressünk egy egyszerű, rendezett, nyugodt helyet. Teremtsük meg a magunk kis szigetét, a nyugalom oázisát.

Persze mindig lesz valami zaj, de rendszeres gyakorlással előbb-utóbb képesek leszünk bárhol meditatív állapotba kerülni. Felemelő élményt nyújthat a szabadtérben való meditálás. Próbáld ki!

A test ellazítása

Először is meg kell tanulnunk nyugodtnak lenni. Ez a testi nyugalommal kezdődik. Üljünk le a padlóra, egy párnára, vagy egy székre egyenes gerinccel, csukott szemmel. Próbáljuk meg egyenesen tartani a hátat és a vállat.

Körültekintően válasszuk meg természetünknek, képességünknek megfelelő testtartást, jóga ászanát. Tudatosan lazítsuk el testünk minden részét, képzeletünkben haladjuk végig minden egyes területen. Ne siessük el a dolgot, élvezzük ahogy a feszültség elhagyja a testünket.

Holddal alvó

A légzés figyelése

Ha a test már ellazult, kezdjük el megfigyelni légzésünket. Figyeljük meg légzés közben a tüdőnk mely részét használjuk. Az egyik kezünket tegyük egy pillanatra a mellkasra. Ha elsősorban a mellkas területe mozdul, a mellkasi légzést használjuk, viszont így képtelenek leszünk teljesen ellazulni.

Engedjük, hogy légzésünket elsősorban a rekeszizom mozgása irányítsa. Tehát használjuk a jógában ismert hasi légzést. Ne szabályozzuk túl a légzést és ne legyen erőltetett, hagyjuk megtörténni azt.

A gondolatok elengedése

A kezdeti gyakorlás során megtörténik, hogy ezrével száguldanak a gondolatok irányunkba, amelyek váratlanul elkószálnak, újakat generálnak, asszociációkat ébreszthetnek. Ez hátráltathatja a teljes ellazulást, esetleg cselekvésre ösztönöz. Próbáljuk meg nem követni csapongásukat.

Fontos hogy ne reagáljunk gondolataink szövevényére, elég ha tudomásul vesszük és elengedjük azt. Gondolataink sodródása egy olyan folyamat, ami soha meg nem áll, de gyakorlással eltávolodhatunk tőle. Próbáljuk meg lelassítani áramlásukat.

A béke állapotában

A meditáció gyakorlása megteremti a test és tudat harmóniáját, helyreállítja a kibillent egyensúlyt. Lazuljunk el teljesen és koncentráljuk a légzésünkre, kerüljünk közelebb a meditatív állapothoz.

Amikor megjelennek a gondolatok, hagyjuk, hogy továbbhaladjanak, mint  a felhők vonulása az égen, vagy a fák suhanása a vonatablakból. Üljünk nyugodtan és figyeljük a légzésünket. Minél gyakrabban éljük át a csendet, annál inkább közelebb kerülünk  a belső béke állapotához.

Az élet szép

Rohanó világunkban is keressük meg a szépséget. Figyeljünk a részletekre, nyissuk ki jobban a szemünket. A mélyebb érzékelés megerősíti kapcsolatunkat az élettel. Élvezzük az életet, legyünk tudatosak. A meditáció nagyon egyszerű módszer, pusztán odafigyelést igényel, cserébe megkapjuk a kulcsot önmagunk felé.

(Ez a cikkem megjelent a Bien.hu oldalán is.)

Categories: Meditáció Tags: Címke: , ,

Gyerekjóga a mindennapokban

A gyerekek életében manapság egyre több a stressz. A házi feladat sokasága, a – sokszor – szülők, tanárok általi nyomás, a végtelen iskola utáni tevékenységek – mint egy menetrend.

Csakúgy mint szülők, a gyerekek is fordulhatnak az ősi mozgásformához, a jógához, hisz a harmóniához vezető legrövidebb utat a gyerekeknek legkönnyebb megmutatni. A gyerekkorban elkezdett jóga, megalapozza az egész életen át való gyakorlást.

A jóga segít nekik a helyes testtudat kialakításában, fejleszti a rugalmasságot, koordinációt. A légzésfigyeléssel, légzéstechnikák elsajátításával megtanulja kezelni, levezetni a feszültséget. Mint a harcművészetek, úgy a jóga is fejleszti a gyerekek csodálatos tulajdonágait. A csoportos foglakozások és ezen belül a páros gyakorlatok erősítik a kapcsolatteremtést és a kommunikációt másokkal. Megtanulják megismerni belső világukat, érzelmeiket.

Kutatások eredményei mutatják, hogy a jóga segít a hiperaktív és figyelem-hiányos gyerekeknél is. Ezek a gyerekek vágynak a mozgásra és szükségük is van szenzoros-motoros ösztönzésre. A jóga segíti megnyitni ezeket a csatornákat különböző impulzusokkal, pozitív módon.

A jóga segít a nyugalom, a bizalom és az egyensúly kialakításában. Harmóniát teremt a gyerekek életében, s felszínre hozza a benső fényüket, mit minden gyermek magában hordoz.

Categories: Jóga Tags: Címke: , , , , ,

Így gyógyít a jóga

Nemzetközi statisztikák szerint a tudományos orvosi ellátás mellett – vagy gyakorta éppen azzal szemben – az iparilag fejlett országokban mind több beteg fordul a természetgyógyászathoz. Az Egyesült Államokban a jóga az alternatív orvoslás hatodik helyezettje, ami azt jelenti, hogy az amerikaiak 6,1 százaléka egészségügyi célból jógázik.

Az indiai eredetű komplex gyakorlatrendszer egyfajta önismereti útként határozza meg magát, mellyel meditatív lelkiállapot idézhető elő, ez pedig sok testi és lelki panaszon segíthet, például tudományos megfigyelések igazolták, hogy így csökkenthető a magas vérnyomás. Sokan ismétlődő gerincpanaszok miatt végeznek jógagyakorlatokat.

Karen J. Sherman és munkatársai hat amerikai nagyvárosban kerestek önként jelentkezőket arra a vizsgálatra, melyben a jógázás, illetve a fizioterápiában használatos izomgyakorlatok eredményességét hasonlították össze. Összesen 228 felnőtt került a vizsgálatba, akiket véletlenszerűen soroltak három csoportba, a jógázókéba, vagy azok közé, akik szakemberek segítségével 15 féle izomgyakorlatot végeztek panaszaik javítására, illetve egy kisebbe, amely csak a derékfájás idején használható életmódtanácsokat tartalmazó könyvecskét kapott. Mindkét csoport tagjai 12 hétig folytatták a programot.

A jógaprogram figyelembe vette az egyéni fizikai és lelki körülményeket. A programban voltak légzőgyakorlatok és a végén relaxáció is. A testgyakorlatokkal kezelt csoport tagjai a különböző izomcsoportok megfeszítését összesen 52 percig végezték. A leggyengébben a könyvből, saját gyakorlatok végzésével próbálkozók derékpanaszai javultak. A jógázók fájdalmai jelentősen csökkentek már a program 12. hetétől.

A különböző testhelyzetek, a jógaászanák anatómiailag tökéletes tartások, melyek képesek kiegyensúlyozni az izomrendszert, támogatják a szervezet öngyógyító folyamatait, harmonizálják a hormonális háztartást, a keringést és az energetikai folyamatokat is.

Categories: Jóga, Tudomány Tags: Címke: , , ,

A gyerekjóga világába csöppenve

A jógában, azon belül a gyerekjógában az a “trükk”, hogy nem csupán testtartásokat veszünk fel…

Ez így van és hogy miért is? Elmondom Neked. Legyél te lelkes szülő, pedagógus, vagy csupán érdeklődő és nyitott az új ismeretek irányába.

Amikor sok ezer évvel ezelőtt a jógik kifejlesztették az ászanákat, akkor még közel éltek a természethez, ami inspirálta őket. Megfigyelték a növények, az állatok “mozdulatait”, életritmusát. Amikor a gyerekek utánozzák a természet mozgását, hangjait, beleélik magukat, elképzelik annak tulajdonságait, egy új képet alkotnak, érzéseik útján magukban egy másik élőlény világából. Például mikor utánozzuk az oroszlánt, megtapasztalhatják, hogy ennek az állatnak az életét nem csak a hatalom szabályozza,  hanem bölcsességénél fogva vissza is tud vonulni.

És igen, a jógában, azon belül a gyerekjógában az a “trükk”, hogy nem csupán testtartásokat veszünk fel. Próbálom elérni, hogy a gyerekek egy testtartás során valóban olyanok legyenek, mint maga a póz (például hőspóz) úgy érezzenek, mint egy harcos.

A páros gyakorlatok a bizalmon alapulnak, az egymással való együttműködést segítik. A gyerekek fejlesztése csapatmunka. Különösen jó, ha egy kisebb gyerek nála idősebbel végez gyakorlatot. Ilyen gyakorlat például a fatartás segítséggel, vagyis mikor a kis “facsemete”, egy idősebb “fácska” védelmében cseperedik.

Mikor jön a pihenés, a gyerekek becsukják szemüket, s ezzel nyugtázzuk a nehéz nap zárását. A vizualizáció a legjobb módszer, amely ösztönzi a relaxációt. Kezdésnek hasi légzés, majd relaxációs zene hatására a kalandozás a képzelet világába. Egy másik megközelítés az irányított meditáció, vizualizáció, amelynek kiindulópontja lehet egy történet megnyugtató témája.

A természet fizikai mozgásokon keresztül mutatja be a jóga igazi jelentését. Az igazi egységet az univerzummal, s hogy teljes harmóniában és örömben tudunk élni önmagunkkal, és a külvilággal.

Categories: Jóga Tags: Címke: , , ,

Ki lehet a titkok tudója?

“A legszebb élmény a földön találkozni a titokzatossal.”

(Albert Einstein)

A tudat által életre keltett energiákról régóta tudunk. Fennmaradt feljegyzések vallásos csodákat idéznek, próféták, mágusok tetteiről. Bár a múlt eseményeit kétkedve fogadjuk, de ilyesfajta csodákkal ma is számtalanszor találkozhatunk.

Balesete után energiaátadással gyógyította. Egy eset a sok közül. De mi is történik ilyenkor? Megmagyarázható-e valamivel ezeknek a láthatatlan energiáknak a gyógyító ereje? A válasz nem egyszerű.

A betegek gyógyítása olyan univerzumok energiáinak létét sejteti, amely minden fizikai törvénynek ellentmondva, a tudat által mozgósítható. Ez az ismeretlen erő; életenergia ugyanaz amit a kínaiak csínek, az indiaiak pránának neveznek.

Relativitáselmélet és kvantummechanika

A két elmélet között, a mai napig logikai ellentmondás mutatható ki. Nemhiába dúlt vita évtizedeken keresztül, hogy vajon melyik elmélet a hibás. Einstein, Podolsky és Rosen közös értekezésében próbálta megcáfolni a kvantummechanika valószínűségi értelmezését, említi Dr. Héjjas István, “A fizika rejtéjei” c. írásában. Einsteinék olyan következtetésre jutottak, hogy ha két kvantumobjektum kapcsolatba kerül, akkor közöttük a szétválasztást követően is megmarad egyfajta úgynevezett nem lokális kapcsolat és-e miatt a két objektum viselkedése, továbbra is összehangolt lesz.

Einstein és társai a kvantumelmélet hiányosságát akarták nyilvánvalóvá tenni. Einstein szerint  egy ilyen jelenség annyira képtelenség, hogy ha ez a lehetőség a kvantumelméletből logikusan következik, akkor az elméletben lehet a hiba.

Az utóbbi évtizedekben végrehajtott fizikai kísérletek igazolták, hogy az Einstein és társai következtetése működik. E jelenséget azóta is EPR paradoxonnak vagy effektusnak nevezik. Több fejlett országban ezen effektus elvén fejlesztik a szupergyors, a mostaniaknál milliárdszor nagyobb teljesítményű kvantumszámítógépeket.

A kérdés ugyanaz, létezik-e rejtett kölcsönhatás az univerzum összes objektuma között, beleértve az emberi tudatot is, amely az univerzum része. Válasz eddig nem született. A tudományos parapszichológia is kénytelen beérni a jelenségek megfigyelésével, rendszerezésével, leírásával.

Egy a biztos, a tudat központi szerepe, ami gyógyuláshoz vezet.

Categories: Tudomány Tags: Címke: ,

A csakrák

A csakrák az ember energiamezőjében, étertestében található örvénylő és egymással is kommunikáló energiaközpontok. A hét nagy csakra ugyan nem észlelhető anatómiai értelemben, ám metafizikai úton összeköttetésben áll a fizikai test bizonyos rendszereivel.

A csakra szanszkrit szó, amely kereket és mozgást jelent, de mivel érzetekről van szó, nevezhetnénk akár “érzőkörnek” is. Mindannyiunkban hét kerékhez hasonló energiaközpont, un. csakra forog.  Auránk ezen hét fő örvénylő körből álló energiarendszerrel van összefüggésben, melyek biztosítják szervezetünk energiaáramlását.

Csakráink a gerincoszlop mentén, egymás fölött helyezkednek el. Állandóan működnek, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Energiák haladnak át a csakrákon és különböző pszichés állapotokat váltanak ki.

A régi keleti bölcsek kapcsolatba hozták ezeket a változásokat az öt tattvával vagy elemmel – a kifinomult éterrel, vagyis az akashával, a földdel, a vízzel, a tűzzel, a levegővel.Az emberi testben mindegyik elemnek megfelel egy-egy energiaközpont. Az ősi hindu jógatudomány nagy hangsúlyt helyezett ezen elemek megismerésére és harmonikus működtetésére.

Az alsó három csakra elsősorban a fizikai élettel áll összefüggésben, míg a felső három a spirituális élethez kötődik. A szívcsakra a híd, mely egyesíti a fizikait a spirituálissal.

Az ősi keleti tudományok az energiatest közepén függőlegesen végigfutó fő energiacsatornát szusumnának nevezik. Ehhez kapcsolódik közvetlenül az összes fő csakra.  A szusumná alsó végén nyílik a gyökércsakra, a felsőn pedig a koronacsakra. A szusumnál két oldalán fut a két oldalsó vezeték, azidá és a pingalá. Az idá a női, illetve passzív, Hold-energiát szállítja, a Pingalá pedig a férfi-, aktív Napenergiát szállítja. A csakrákat, a különböző energetikai csatornák, a nadik kapcsolják egymáshoz, együttesen alkotják meg, az un. kundalini shakti testét.

Az élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő egészet alkotva. Ezt tekintve, a csakrák bármelyikének nem megfelelő működése, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat.

Ha a csakra megfelelően működik vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog, akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát. Tehát a csakrák mozgása, nyitottsága vagy éppen zártsága nagy hatással van testi-lelki egészségünkre. Ezért a szellemi gyakorlatok, testmozgás, jóga és egészséges táplálkozás segítségével nagyban hozzájárulhatunk testünk energiaközpontjainak helyes működéséhez, vagyis az egészséges élethez.

Categories: Jóga, Tudomány Tags: Címke: , , ,