Az érzékenyebb gyerekek és a jóga

Sokat gondolkodnak, mielőtt cselekednének, ezért gyakran félénknek, vagy bátortalannak tűnhetnek, miközben csak megfigyelnek.

Ha például egy gyerek csak figyel, hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy félénk. Arra nem gondolunk, hogy ebben nyilvánul meg egy érzékeny individuum veleszületett hajlama: megáll és megszemlél valamit, mielőtt cselekedne. Vagy amikor egy gyerek érzékel minden kedélyállapotot, vagy észrevesz minden részletet, akkor azt mondják rá, hogy “túlreagálja” a dolgokat, vagy “képtelen kiszűrni a lényegtelen információt”. De mi a rossz abban, ha olyan idegrendszerük van, ami különösen jól érzékeli egy adott szituáció legapróbb részleteit is? (Mellesleg ki tudná megmondani, mi fontos és mi nem? A legtöbb ember számára lényegtelen részletnek tűnik, hogy merre van a vészkijárat , mindaddig, míg nem üt ki a tűz.)

Igaz, hogy hajlamosabbak a félénkségre vagy szorongásra, ha mostoha körülményeknek vannak kitéve, de az érzékenység az elsődleges alaptulajdonságuk és nem a félénkség vagy a szorongás! Idősebb gyerekek, kedvességükkel és lelkiismeretességükkel tűnnek ki: az igazságtalanság, a kegyetlenség vagy a felelőtlenség felzaklatja őket. Kutatások igazolják, hogy elsősorban a neveltetés dönti el, érzékenységük előnyt jelent-e majd számukra, vagy szorongásaik forrásává válik.

Gyakran hallasz ilyen megjegyzéseket?

“A lányod olyan csendes! Nem gondoltál még rá, hogy meg kellene nézetni egy orvossal, hátha valami baja van?”

“Olyan érett, olyan bölcs a korához képest! De mintha túlságosan sokat töprengene!”

“Olyan könnyen megbántódik! És mindig elérzékenyül a mesék szomorú részeinél! Igazán nem tudom, mit csináljunk vele!”

“A csoportomban minden gyerek bekapcsolódik a közös játékokba, de az ön fia/lánya nem akar. Otthon is ilyen makacs?”

Ha lépten-nyomon kapod az ehhez hasonló megjegyzéseket, óvónőktől, tanítóktól, más gyerekek szüleitől, sőt sokszor még mentális szakemberektől is, szinte biztos jele annak, hogy te magad is egy szuperérzékeny gyerek anyukája vagy apukája vagy. Ezek a megjegyzések természetesen zavarnak, mert azt hallod ki belőlük, hogy valami baj van a gyerekeddel, van benne valami furcsa, ugyanakkor te magad csodálatosan figyelmesnek, gyöngédnek és érzékenynek találod.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy szakemberek véleménye arra enged következtetni, hogy az ilyen gyerek természete, egy normál változata a velünk született lehetséges alkati típusoknak.

Az emberek azon csoportjába tartozik, amely fokozott érzékenységgel jön a világra és amelynek aránya 15-20 százalékra tehető. Kutatások azt is bizonyítják, hogy az érzékenység nem egyenlő az introvertáltsággal. Egyes szuperérzékeny gyerekek bátrak és társaságkedvelők, mivel érzékenységük inkább az érzékelés szintjén jelentkezik: étellel, öltözékkel, zajokkal kapcsolatos, vagy inkább érzelmi jellegű, tehát pontosan “veszik”, hogy mások mit éreznek. Az ilyen értelemben bátor gyerekek nagyobb valószínűséggel keresik az új élményeket. A gondviselőjükhöz való kötődésük is eléggé biztos.

Természeténél fogva azonban mindegyik szuperérzékeny gyerek körülnéz valamelyest, tehát működésbe lép az ellenőrző rendszere, mielőtt cselekedne. Pl.: Mielőtt felmászna a magasba, felméri, hogy biztonságos-e. A cselekvés előtti mérlegelés, a szuperérzékeny gyerek jellegzetessége nem feltétlen jár együtt az újdonságtól, az idegenektől vagy bármi egyébtől való félelemmel. Habár sokat el lehet mondani a fokozottan érzékeny gyerekekről, egyik leírás sem fog minden gyerekre tökéletesen ráilleni, mivelhogy mindannyian egyediek, köszönhetően örökölt vonásaik egyéni kombinációinak, különböző neveltetésüknek és eltérő iskolai élményeiknek.

Lehet, hogy szuperérzékeny gyereked társaságkedvelő, de az is lehet, hogy inkább egyedül szeret játszani, lehet, hogy kitartó és állhatatos, de az is lehet, hogy bármi könnyen elvonja a figyelmét, lehet akaratos és követelődző, és olyan alkalmazkodó is, hogy már szinte “túl jó”. De van egy közös tulajdonság, amely mindnyájukban felismerhető, ez pedig a fokozott érzékenység. Az öröklött, általános vonásoknak egyike a fokozott érzékenység, mely a gyerekek 15-20 százalékában található meg (fiúknál ugyanolyan arányban, mint lányoknál).

(Forrás: Elaine N. Aron, Szuperérzékeny gyerekek)

Ami segíthet ennél az alkati típusnál!

A mai világban gyakran hallunk a mentális és érzelmi egyensúlyt célzó üzenetekről.
A jóga a gyerekek számára is segítség abban, hogy elengedjék a mindennapos felgyülemlett feszültséget, ellazuljanak. Fejleszti a biztonságérzetüket és a magabiztosságot. Erősíti az immunrendszert, beindítja a test öngyógyító folyamatait.

A jóga érzelemközpontú mozgásforma, amely nem csupán a kicsik mozgásigényét elégíti ki, de fejleszti az érzelmi intelligenciát is. Segít megbirkózni a stresszel, a frusztrációval, a különféle feszültségekkel és az elfojtott érzelmekkel. Jól alkalmazható a memória és a figyelem fejlesztésére. Elősegíti a mozgásfejlődést és a testtudat kialakulását. Hozzájárul, hogy a legkisebbek is felfedezzék az érzelmeiket és azokat megtanulják kifejezni. A foglalkozás során, játékos módon ismerkednek meg a gyerekek a jógaászanákkal.

meditáció gyakorlásakor, az elménket mindig visszavezetjük a jelenhez, mivel az elme csapongani szeret és mindig tele van gondolatokkal. A meditáció nem az elme kiürítéséről szól. Az elmének a gondolkodás a feladata, ezért a gondolatokat nem tudjuk megállítani. Az elménket, a figyelmünket más-más tényezőkre irányíthatjuk. Ilyen a légzés, egy gondolat, az érzések, az érzékelés, a mozgás, az étkezés, egy kifejezés, vagy éppen egy hang.

Please follow and like us:

Ajánlott cikkek

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.