Játszani is engedd

Ma reggel, olvasás közben egy számomra megmagyarázhatatlan cikket találtam. Az írás egy olyan ovis csoportról szólt, ahol az óvó néni közösen a gyerekekkel, egy úgynevezett szabálygyűjteményt alkotott. Ez a gyűjtemény, könyv formájában készült, rajzokkal, kivágott figurákkal illusztrálva a csoportszabályokat. A képi anyaghoz szöveg is került. Pl. „Ha az óvónéni hív, ha hozzám beszél, akkor ráfigyelek” vagy „Köhögéskor, tüsszögéskor, a szám elé teszem a kezem”, vagy „Ha valamelyik társam sír, odamegyek hozzá és megvigasztalom”.

A Facebook oldal, ahol találtam a cikket, rengeteg követőt vonz. Többek között anyukákat és pedagógus kollégákat. Az oldal adminja kifejezetten jónak találja az ötletet és megvalósításra ajánlja. A cikk ahol az írás megjelent, szintúgy hasonló olvasótáborral büszkélkedhet. Kollégák, a poszt végén írják is, szívesen megvalósítanák az ötletet.

Én pedig értetlenkedve figyelem, hogy ezeknek az oldalaknak miért van ennyi követője. Ráadásul olyanok is követik ezeket az oldalakat, akiknek tisztában kellene lenniük a megvalósítás hátulütőiről, hisz tanultak a gyermeki pszichéről, fejlődéslélektanról.

Talán vannak más lehetőségek is, életszerűbb, játékos módszerekkel, amelyek hosszútávon is célravezetőek.

Csak egy példa. Kortárs írók, egyszerű lazasággal – mert képmutatón, szájbarágósan nem lehet – írnak nagyszerű verseket és meséket. Szeretetről, barátságról, együttérzésről, a gyerekek problémájáról, olyan szereplőkkel, akikkel azonosulni tudnak, beleélhetik magukat egy-egy mesehős helyzetébe, így tanulhatnak empátiát és türelmet. Ha pedig illemről, jó szokásról van szó, jobbnál jobb versikék születnek. Ott van Szabó T. Anna Kézmosó-verse. Élvezetes, rímes, vicces, ritmusos. Aki ismer tudja, vesszőparipám a kortárs gyermekirodalom, s annak támogatása, a pedagógiai munkában való alkalmazása. De higgyétek el, ez csak egy dolog amit alkalmazni lehet, mert számtalan jó ötlet van a gyerekek igényeire szabva. Amiben mindenki jól érzi magát.

Hogy miért fontos a játékos tanulás? Mert ez a korosztály, a gyerekek, leginkább játszva képesek elsajátítani a számukra hasznos tudást.

Övéké a jövő 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal. Ha van kedved csatlakozz a Facebookon a Holddalalvó oldal közösségéhez, ahol további érdekes történeteket találsz. Személyesebb tartalommal az Instagram oldalon találkozhatsz velem.

Categories: Vélemény Tags: Címkék: